Hemingway E. / Faulkner W. / Steinbeck J. / Doss Passos J. / Miller H. Πέντε συνεντεύξεις



Hemingway E. / Faulkner W. / Steinbeck J. / Doss Passos J. / Miller H.
Πέντε συνεντεύξεις
Εκδόσεις Printa και Ροές



Πέντε συνεντεύξεις, αποσπάσματα από γράμματα και το ταξίδι γνωριμίας, με τους Χέμινγουεϊ, Φώκνερ, Στάϊνμπεκ, Πάσος και Μίλλερ αρχίζει. Μια γνωριμία εκτός των λογοτεχνικών τους συγγραμμάτων.

Διαβάζοντας τις συνεντεύξεις τους, στο μυαλό μου σχηματίστηκε η εικόνα τους την ώρα που μιλούσαν, το ύφος του προσώπου τους την ώρα που απαντούσαν. Όλοι διαφορετικοί, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά τη συγγραφή των βιβλίων τους, τον τρόπο που βλέπουν τους κριτικούς, τους αναγνώστες και το κατά πόσο θεωρούσαν τους εαυτούς τους σημαντικούς συγγραφείς. Περιγράφουν τις τεχνικές που ακολουθούν στην συγγραφή, τα ταξίδια τους, τη ζωή τους και πως όλα αυτά επηρέασαν την πένα τους. Βέβαια, όλοι σχεδόν αναφέρονται στον Χέμινγουεϊ, με ανάμεικτα συναισθήματα. Ο Χέμινγουεϊ ήταν ο πιο αντιδραστικός από τους πέντε, ο Φώκνερ ο πιο τυπικός αν και δήλωσε ότι δεν του άρεσε να δίνει συνεντεύξεις, ο Στάϊνμπεκ ήταν πιο προσιτός, είχε από ότι βλέπουμε και χιούμορ, ο Πάσος όπως και ο Μίλλερ στρέφουν την προσοχή τους και στα πολιτικά γεγονότα της εποχής τους.

Στις συνεντεύξεις τους, διαβάζουμε για το Παρίσι, τους συγγραφείς που γνώρισαν εκεί, την αλληλεπίδραση τους, τους πολέμους που βίωσαν , τη πολιτική, τη θρησκεία και τι ρόλο έπαιξε στα βιβλία τους, για το τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας. Τι ώρες της εργασίας, πόσα έργα έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί πριν φτάσουν στο τυπογραφείο, την σχέση τους με τους επιμελητές και τους διορθωτές τους, ο καθένας βέβαια από τη δική του σκοπιά.




Διαβάζοντάς τους κατέληξα στο να περάσω ένα συναρπαστικό απόγευμα.




Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια