Η εικόνα στο Χαλί, Χένρι Τζέιμς



Η εικόνα στο Χαλί
Χένρι Τζέιμς
Μετάφραση: Δημήτρης Στεφανάκης
Εκδόσεις Έναστρον

Μετά από δύο εβδομάδες αποχής, ήρθε η ώρα της επιστροφής. Και η επάνοδος γίνεται με τη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς, Η Εικόνα στο Χαλί. (Εκδόσεις Έναστρον).

Η ιστορία είναι γνωστή. Ένας κριτικός λογοτεχνίας προσπαθεί να ανακαλύψει την  πηγή έμπνευσης του αγαπημένου του συγγραφέα μιας και αποτελεί και τη βάση για τα  βιβλία που ακολουθούν. Ο ήρωας μπλέκει σε μία διαδικασία πέρα από τα όρια ενός κριτικού, πέρα από τα όρια ενός αναγνώστη που  αναρωτιέται για το ποια ήταν αφορμή για τη συγγραφή του εκάστοτε βιβλίου.

Συναρπαστική η γραφή του  Χένρι Τζέιμς, μας παρασύρει σε μία ιστορία, που μόνο απλή λογοτεχνική αναζήτηση δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις και κατορθώνει να κρατήσει ανεξάντλητο το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος της νουβέλας





Ένας νεαρός κριτικός λογοτεχνίας μπαίνει στον πειρασμό να ανακαλύψει την «κεντρική ιδέα» που διαπνέει το έργο του αγαπημένου του συγγραφέα, και γεννά το ένα μετά το άλλο τα βιβλία του, όπως η μάνα τα παιδιά της. Έτσι, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, θέτει τον εαυτό του υπό πνευματική ομηρία. Η απέλπιδα προσπάθειά του να ανακαλύψει το επίμαχο στοιχείο θα επηρεάσει τις σχέσεις του με τους φίλους και συναδέλφους του και θα εξελιχθεί σε ψύχωση.

«Η Eικόνα στο Xαλί», μια από τις διασημότερες νουβέλες του Χένρι Τζέιμς, θέτει σημαντικά ζητήματα της λογοτεχνίας σε ένα πλαίσιο μυστηρίου που θα ταίριαζε περισσότερο σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Το αίνιγμα δεν είναι ένας ανεξιχνίαστος φόνος ή μια ληστεία κι ωστόσο η αγωνία που μεταδίδει στον αναγνώστη παραμένει απαραμείωτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

                                                                                                                              (Από το οπισθόφυλλο)

http://www.enastron.com.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF/

                                                                                                                                Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια